INTACT SWEDEN

EN DEL AV INTACTRÖRELSEN

ARTIKLAR


Omskuren som sjuåring: Det är inte för att min penis är förstörd utan ...

Liksom i så många andra muslimska familjer är omskärelsen av pojkens förhud en festlig händelse med familj och vänner. Men Güray Baba minns det som det värsta han någonsin har upplevt.


- Smärtan var så allvarlig och gjorde att mitt hjärta dunkade så hårt att jag fruktade att jag skulle dö av ett hjärtstopp, säger han om proceduren som ägde rum på ett sjukhus.


Güray Baba är idag 24 år och styrelseledamot i föreningen Intact Denmark, som kämpar för barns rätt till en "intakt kropp". Föreningen har lagt fram medborgarnas förslag om förbud mot omskärelse av friska barn under 18 år.


(Översättning: Intact Sweden)


Läs hela artikeln härFILMER


Shalem - First Film 

Se filmen här

Varning för känsligt material, rekommenderas inte för barn. (18+)


Så här står det i kommentaren till filmen:


”För att förvandlas från hel till helig måste blod utgjutas. Rädslan som är förankrad i varje moder, skräcken för att någon kommer att skada hennes son, kryper långsamt in i en ung mammas drömmar, strax innan hennes första sons planerade omskärelse, och det är en mardröm som hon inte vet om hon någonsin kommer att vakna upp från...


I Shay Silbermans spelfilm, en del av "Ute efter en förändring" -projekt under den briljanta läraren Rotem Malenky, finns det ett försök att förmedla känslan av oro och rädsla som finns hos många föräldrar, för skärandet i omskärelsen för att förändra den hela människan till en en helig sådan.


Från en rent hednisk och symbolisk egyptisk ritual, där endast spetsen på förhuden klipptes, blev omskärelsen efter handlingarna från "degenererade" judar under andra tempelperioden ett fullständigt bortskärande av förhuden, och nu 2000 år senare har ämnet blivit ett slags tabu i det israeliska samhället.


Här i denna kortfilm konfronterade skaparen tittarna med tabut, ansikte mot ansikte, på det djupaste och svåraste sättet, vilket fått tittarna att skaka obehagligt i sina stolar, eftersom de blivit tvungna att möta sanningen de dolt för sig själva."Artisten Tinus berättelse 

Se youtube-videon här


Den danska artisten Tinus berättar om sin omskärelse och varför han vill att föräldrar låter bli att utföra ingreppet på sina barn. Hans egen omskärelse genomfördes när han var 11 år gammal. Hör mer om de konsekvenser han fortfarande lever med än idag. Det finns textning på engelska och tyska. 

Du kan läsa mer om Tinus och hans berättelse här.